Jako, że końcówka sierpnia i czas na brzoskwiniowe oraz nektarynkowe konfitury, które uwielbiam jeść tak samo jak robić, podzielę się z miłośnikami zieleni i w ogóle Ziemi flashem z ogrodu pewnej La Loby, Carol Reid-Gaillard. Na jej blog trafiłam niedawno, a że prowadzi życie jakie od dawna wizualizuję w ramach życiowego resetu nie mogę pominąć w swych upodobaniach tak magicznego miejsca, w jakim czary dopełnia miłość i wzajemna pasja. Wzajemna bo dzieli ją z mężem, Jean Francois, a sama będąc Irlandką zachwyciła się przed laty smakami francuskiej kuchni jego matki i urzeczona nimi postanowiła zacząć gotować jak ona. Po latach spędzonych w Paryżu, wspólnie z ukochanym postanowili w końcu go opuścić pewnej wiosny pakując trzy walizki, wędki, koty i ... w ostatecznym wyborze osiedlając niedaleko Pirenejów, we francuskiej prowincji Béarn.
Mailhos był pierwszym domem jaki odwiedzili i postanowili kupić. Zbudowany w 1796 r. dla lokalnej mieszczańskiej rodziny posiadał 20 ha urodzajnej ziemi, bujny las i góry...
Tak zaczyna się historia jej warzywnego przybytku, kulinarnych czarów, kuchni opartej na bogactwach domowych upraw w każdym sezonie, finezji i oddaniu tej wyjątkowej przyjemności jaką potrafi być jedzenie! Słodka, smażona akacja...
20 główek świeżo zebranych kwiatów
200g mąki pszennej
1 ubite jajko
300 ml zimnej wody gazowanej
dobrze podgrzana grappa
lekki olej do smażenia
cukier puder do posypywania
... i inne jadalne kwiaty:
cukinii, czarnego bzu
OGRÓD WARZYWNY
1000 m2 warzywnego ogrodu!
Jak sama wymienia, poza nim w ciągu ostatnich czterech lat posadzili 75 drzew owocowych, wszystkie lokalne odmiany, maliny, truskawki, borówki, zainstalowano 50 uli, a ponadto stali się dumnymi rodzicami 18 kurczaków, które niosą im najsłodsze i najbogatsze jaja. W ogrodzie rośnie ponad 100 odmian warzyw, które uprawiają tylko przy użyciu kompostu i 'herbaty' dla roślin jaką sporządzają z 'syropu' z pokrzyw, produkowanego oczywiście samodzielnie. W ciągu dwóch kolejnych lat wygrali trzecią i drugą nagrodę za najlepszy warzywny ogród Francji przyznawaną przez Société National d'Horticulture.
Polowanie na pokrzywy
La voz mitológica
Zawsze mnie porusza to, jak bardzo kobiety lubią kopać w ziemi. Sadzą cebulki, by wiosną wyrosły z nich kwiaty. Ubłoconymi palcami grzebią w czarnej glebie, rozsadzając ostro pachnące sadzonki pomidorów. Myślę, że kopią tak, by dotrzeć do kobiety, która ma dwa miliony lat. Szukają palców jej stóp. Chcą dać ją sobie w prezencie, bo czują, że tworzą z nią jedność, harmonijną całość. Bez niej nie znajdują ukojenia. Wiele kobiet, z którymi pracowałam przez te wszystkie lata, na pierwszej sesji zaczynało mniej więcej tak: „Nie można powiedzieć, że czuję się źle, ale dobrze też nie". Sądzę, że za tym stanem nie kryje się wielka tajemnica. Wynika on z niedoboru żyznej gleby, nawozu. A lekarstwo? La Loba. Znajdź kobietę, która ma dwa miliony lat. Ona opiekuje się tym, co w kobietach umarło lub właśnie kona. Ona jest drogą między żywymi i umarłymi. Ona śpiewa hymny stworzenia nad kośćmi. Stara Kobieta, Dzika Kobieta, to La voz mitológica. To mityczny głos, który zna przeszłość, starożytne dzieje i przechowuje je dla nas w opowieściach. Czasami pojawia się w snach jako bezcielesny, ale przepiękny głos.
- Clarissa Pinkola Estes, Biegnąca z wilkami
Znów wracam do nastrojów Fanny i jej kolorowej ciszy, naturalnej syntezy jaka wydaje się mieć z Mme Reid-Gaillard pewną częstotliwość wspólną: organiczność. Rytm i właściwy naturze postęp, gdzie pasja, zmysły dopełniają naturalne bogactwo i ich wydajność.
Smaki życia i kontury ciszy francuskiej prowincji, gdzieś u podnóży Pirenejów...
zdjęcia: Fanny
przepis oraz zdjęcia pochodzą z ogrodowej kuchni Carol Reid-Gaillard,
Mailhos - cusine de jardin, tu
English
Znów wracam do nastrojów Fanny i jej kolorowej ciszy, naturalnej syntezy jaka wydaje się mieć z Mme Reid-Gaillard pewną częstotliwość wspólną: organiczność. Rytm i właściwy naturze postęp, gdzie pasja, zmysły dopełniają naturalne bogactwo i ich wydajność.
Smaki życia i kontury ciszy francuskiej prowincji, gdzieś u podnóży Pirenejów...
Mailhos
LUXURY. Kilka zbliżeń.
przepis oraz zdjęcia pochodzą z ogrodowej kuchni Carol Reid-Gaillard,
Mailhos - cusine de jardin, tu
English
2 komentarze:
Genialne. Piękny ogród. Szkoda, że wymaga wiele pracy i równie sporo pieniędzy, aby taki mały raj stworzyć.
Każde marzenie a wraz z nim każdy plan kosztuje i wymaga pracy; jeśli się zatrzymasz na etapie pieniędzy, do niczego w życiu nie dojdziesz ;)
Prześlij komentarz